Schrijven

SCHRIJVEN

Schrijfatelier =bewegen en schrijven

Met Schrijfatelier worden de jonge kinderen van groep 1 en 2 spelenderwijs voorbereid op het leren schrijven.

De gevarieerde activiteiten stimuleren belangrijke psychomotorische vaardigheden en laten veel ruimte voor een eigen creatieve inbreng. Schrijfatelier is de ideale voorloper op elke schrijfmethode.

Schrijfatelier is een voorbereidende schrijfmethode met een goede balans tussen motorische oefeningen enerzijds en voorbereidende schrijfactiviteiten anderzijds. Uitgedaagd door het brede scala aan activiteiten, oefenen jonge kinderen belangrijke psychomotorische vaardigheden.

Groep 3

In groep 3 schrijven de kinderen met een potlood. Ze leren de letters te schrijven en maken daarbij woordjes. Wij gebruiken in alle groepen de schrijfmethode “Pennenstreken”.

Groep 4

Halverwege groep 4 krijgen de kinderen een schrijfpen van school. Wij gebruiken de Stabilo, die zowel voor links- als rechtshandige kinderen te gebruiken is. In groep 4 leren de kinderen de hoofdletters schrijven en de juiste verbindingen te maken.

Groep 5 t/m 8

De kinderen in de bovenbouw gebruiken soms nog de Lamy vulpen van school. Wij leren de kinderen met een Stabilo te schrijven. Wanneer het niet lukt om met deze pen te schrijven, dan kijken we in overleg met de ouders naar passend  schrijfmateriaal. In de bovenbouw ontwikkelen kinderen hun eigen handschrift.

Juiste schrijfhouding:

Twee voeten naast elkaar op de vloer
Rug tegen de leuning
Hoofd licht gebogen
Onderarm op tafel
Schrift een beetje schuin

En heel belangrijk een juiste pengreep:

Pen tussen duim en wijsvinger
De middelvinger ligt eronder
De pen ligt schuin in de hand in het kuiltje bij je duim